contratype | antonieme typografie | typobeelden

Al een tijd werk ik aan wat ik tot voor kort “typobeeldjes” noemde: Driedimensionale typografisch beelden die de verbinding tussen twee tegengestelde begrippen laten zien. Tegengestelde begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Antonieme typografische kunst?

Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben.

In de beelden wil ik de (typografische) verbinding van antoniemen laten zien door de letters van de woorden met elkaar (in de derde dimensie) met elkaar te verbinden.

 

antonieme typografie
in beeld

In de Oosterse filosofie komt deze verbinding vooral tot uitdrukking in de begrippen yin en yang.

Yin en Yang

Yin en yang () zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het zijn niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte).

 Het universum; alles wat er is en niet is, wordt de Tao (of Dao) genoemd. De Tao is niet te kennen, te begrijpen of te duiden. De Tao manifesteert zich in 2 tegengestelde waarden: yin en yang. Dit zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide waarden bestaan slechts in relatie tot elkaar. Je kunt ‘lang’ uitsluitend lang noemen in relatie tot ‘kort’; beide kunnen dus niet afzonderlijk (op zichzelf ) bestaan.

En zo kwam uiteindelijk het besef/bewust zijn, dat de Tao (het Alles) zich manifesteert in twee tegengestelde waarden ‘die geen dualiteit vormen’. Yin (het éne) is niet beter dan Yang (het ander) of andersom, ze zijn even-waardig aan elkaar. Evenwaardig betekent in deze gelijk èn toch verschillend. Dus niet gelijkwaardig.

Het is beweging, het proces/de dynamiek tussen Yin en Yang die een verstoring tussen Yin en Yang kan veroorzaken. Yin of Yang kunnen ook niet verdwijnen of ontbreken. Het is de mens die het Yin of het Yang van zijn leven een te groot accent geeft waardoor er klachten, “ontregelingen in yin – yang” ontstaan. De begrippen Yin en Yang komen altijd in wederzijdse betrekking/relatie voor: water (Yin) – stoom (Yang) – ijs (Yin).

Het is dus niet zinvol om te zeggen dat yin = water en yang = boven o.i.d.. Deze wijze van denken is voor de westerse mens lastig. Dit komt omdat de taal, waarin men zich uitdrukt geen beeld- maar een lineaire taal is. Hierdoor kan de essentie van zaken niet altijd eenvoudig worden weergeven; zo zegt ons woord: ‘arm’ niet of het om een ledemaat gaat of dat men geen geld heeft. Onze lineaire uitdrukkingsvorm geeft ons ook de mogelijkheid het ene een meer waarde te geven boven het andere (dualiteit).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.