biografie over Gerrit de Wilde

Samen met Bert de Turck, coach, biograaf en fotograaf, heb ik eind 2011 hard gewerkt aan de vormgeving van “De Wilde Weg”, over het leven en werken van beeldend kunstenaar Gerrit de Wilde.

Op 28 februari was de presentatie van de biografie van de Makkumse kunstenaar in de Tresoar in Leeuwarden. In de maanden daaraan vooraf hebben Bert en ik intensief samen gewerkt aan de totstandkoming van dit boek. Hij schreef de teksten en samen zochten we naar de meest geschikte vorm om het levensverhaal in te vertellen.

Al vrij vroeg in het ontwerpproces kwamen we op de filmstrip die aan de onderzijde door het hele boek heenloopt. Mijn eerste voorstel was om hier het werk van de kunstenaar in chronologische volgorde te presenteren. In een boek presenteer je informatie die op een voor de lezer toegankelijke manier gepresenteerd wordt. Ordening is het sleutelwoord bij het bepalen van die manier van presenteren. Het is belangrijk om die ordening bij aanvang vast te stellen, omdat je als ontwerper houvast hebt aan dergelijke beslissingen.We kozen uiteindelijk voor een illustratieve / ondersteunende rol voor de filmstrip. De beelden onderaan de pagina brengen het verhaal tot leven en geven extra informatie bij de tekst. Voor de vormgeving koos ik letterlijk voor een filmstrip als metafoor voor de film van iemands’ leven. De filmstrip gaf me tevens de mogelijkheid de bijschriften bij de foto’s op een logische manier te presenteren.

Het denkproces dat je doormaakt aan het begin van zo’n klus is bepalend voor het eindresultaat. Niets staat namelijk willekeurig op een plek en niets heeft een willekeurige grootte of kleur. Door goed te kijken naar het soort informatie en het belang van die informatie in het geheel ontstaat als vanzelf een schematisch beeld van het ontwerp. Daarna hoef je het alleen nog maar te maken.

Voor mij was de keuze van het lettertype erg belangrijk. In aansluiting op de vormentaal van Gerrit de Wilde koos ik voorde broodtekst FF Quadraat Sans Pro Regular aangevuld met de italic voor redactionele opmerkingen in de tekst. Bert wilde zo min mogelijk typografische toeters en bellen. Mijn voorstellen om met meer gewichten en varianten te werken zag hij niet zitten, omdat hij vooral een rustig tekstbeeld voor ogen had. Voor de kopjes zocht in een stevige, doch stille variant binnen de familie en mijn keuze viel op FF Quadraat Headliner OT Bold Italic.Voor de hoofdstuktitels en paginanummers koos ik FF Quadraat Sans Display OT Black . In de uitgesproken contouren van deze letter, herken je direct de hoekige vormentaal die bepaalde beelden van Gerrit de Wilde typeren.

Een ander opvallend element in het boek zijn de bladvullende foto’s van het werk van Gerrit de Wilde. Ook hier is heel wat over gepraat. We wilden ruimte maken voor het werk van de kunstenaar. Het werk mag gezien worden. Een apart deel voor- of achterin het boek was voor ons geen optie. Hij heeft in bepaalde periodes veel rond een bepaald thema gewerkt. Het werk hangt samen met de thema’s in de hoofdstukken en die onderlinge samenhang wilden we laten zien. De secties zouden als een aparte vertelling door het boek lopen en toch gekoppeld worden aan de tekst in elk hoofdstuk. We zagen ook in dat de oplossing om na elk hoofdstuk een sectie te presenteren geen goede was. Als we voor die aanpak hadden gekozen, zou het beeldverhaal versnipperd zijn geraakt en was de lezer / kijker van het boek waarschijnlijk doorgebladerd naar het volgende hoofdstuk. De secties met beelden moesten dus omvangrijk genoeg zijn om een signaal af te geven dat zegt: “bekijk mij” en tegelijkertijd verdeeld worden tussen de hoofdstukken.

Er is een bijzondere editie met daarin twee kunstwerken van Gerrit de Wilde (een op DVD, een ingekleurde tekening –unicaat– op papier) en een DVD met een rapportage van Omrop Fryslân (oplage 40 ex.). Deze bijzondere uitgave is te koop voor € 225,00. De gewone gebonden hardcover editie is te koop voor € 44,95. Het boek is te bestellen via de website van Bert de Turck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.