Arnhemse Kunstnacht 2011

Op 9 juli 2011 wordt de Arnhemse Kunstnacht 2011 georganiseerd. Ook dit jaar mocht ik het drukwerk verzorgen en – omdat de opzet van de Arnhemse Kunstnacht veranderd is – was het volgens de organisatoren belangrijk dat er een nieuw beeld werd ontworpen hiervoor.
Een opdracht waarbij ik de vrije hand kreeg en “helemaal mijn ding” mocht doen.

Nieuw logo Arnhemse KunstnachtIk koos voor een combinatie van typografie en fotografie, waarbij de nadruk op het laatste kwam te liggen. Volgens mij is het belangrijk dat mensen die interesse hebben voor iets als de Arnhemse Kunstnacht een goed beeld krijgen van het evenement. Fotografie is daarvoor het meest geschikte medium, omdat het onverbloemd laat zien wat er op zo’n avond gebeurt.

Als drager voor de fotografie zocht ik een lettertype dat zo vet was dat het kon functioneren als fotolijst. Het werd Klimax Plus Italic van Typotheque.com; één van de meeste extreme letters die ik ken. Met de foto’s in de letters geplaatst is het “woordbeeld” niet meer te lezen, maar dat was ook niet de bedoeling. Ik had wel het idee dat er een groep bezoekers zou zijn die moeite zou hebben met een logo dat uit onleesbare tekst en fotografie zou bestaan. Om hen tegemoet te komen maakte ik een alternatief woordmerk dat op zich als zelfstandig logo door het leven zou kunnen gaan, maar naar mijn mening te weinig opvallend was om iets van de sfeer/aard van de Arnhemse Kunstnacht uit te dragen.
De Nexus Regular Italic van de (Arnhemse) letterontwerper Martin Majoor, beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen die in dit woordmerk goed van pas komen. De “swashes” en alternatieven vormvarianten laten zich schikken tot een pakkend “ding” met traditionele typografische karakteristieken. Het is ook niet voor niets dat ik koos voor die traditionele typografische aanpak voor dit beeld. Tijdens mijn studie aan ArtEZ was het juiste die degelijke typografie die Arnhem onderscheidde van andere opleidingen. Nog altijd zie je in het werk van de Arnhemse studenten Graphic Design goed verzorgde typografie. De schreefloze variant laat zich goed gebruiken voor het onderschrift: “Bridge between generations”. De Nexus Sans heeft een modernere uitstraling dan de schreef-versie, maar behoudt het traditionele karakter. Een brug tussen generaties liefhebbers van kunst en cultuur.

Zie ook de website van de Arnhemse Kunstnacht (de website is niet door mij gemaakt…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.